Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2011. November 15. 23:56, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Zalában kaphatnak munkát a volt Elcoteq-dolgozók - írja a Pécsi Újság

Zalában kaphatnak munkát a volt Elcoteq-dolgozók - írja a Pécsi Újság

A Flextronics alkalmazásába kerülhet a pécsi Elcoteq akár mind az 1500 elbocsátott dolgozója, ha többségük vállalja, hogy Zalaegerszegre költözik - adta hírül a Pécsi Újság internetes hírportál kedden.

A lap információi szerint a Pécsen 500 munkahelyet létesítő cég ugyanis zalaegerszegi gyárába is tervez felvételt. Utóbbiban a gyártókapacitás növelése mellett mintegy 1000 új munkást kíván foglalkoztatni, s ehhez elsősorban a baranyai megyeszékhelyről csábítaná át a szabaddá vált, elektronikában jártas munkaerőt.

anovics László, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta: a Flextronics az Elcoteq bezárását követően valóban jelezte munkaerőigénye növekedését. A témában folyamatosan zajlanak az egyeztetések a cég és a munkaügyi központ pécsi kirendeltsége közt.

Az igazgató szerint nyilvánvaló, hogy a jelentkezőket nem csak Pécsről várják, mivel azonban nagy számban itt található gyakorlott munkaerő, a felvettek többsége pécsi, illetve Baranya megyei lehet.

Janovics László bízik ugyanakkor abban, hogy a most Zalaegerszegre kerülők rövid időn belül, egy esetleges telephely-bővítés után, a Flextronics cserkúti üzemében kapnak majd munkát, így az új helyre kényszerülők nem intenek végleg búcsút Pécsnek.

A Flextronics International Kft. "sem megerősíteni, sem cáfolni" nem tudta a Pécsi Újság értesülését.

Az elektronikai termékeket előállító finn Elcoteq idén június végén jelentette be, hogy nem tudja határidőre fizetni hiteleit, júliusban pedig úgynevezett kontrollált vezetést kért a luxemburgi jog alapján, hogy tovább működhessen. A társaság a nehéz helyzetét a világgazdasági válsággal, illetve azzal magyarázta, hogy legnagyobb partnere, a Nokia szerződést bontott vele.

A cég befektető bevonásával próbált javítani helyzetén, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Magyarországi leányvállalata októberben bejelentette: csoportos létszámleépítésre készül, s ennek keretében megválik a még megmaradt 1.515 munkavállalójától.

Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon, ahol 2003 és 2008 között 13,5 milliárd forint beruházást valósított meg. Az Elcoteq Magyarország Kft. Pécsen korábban három telephelyen működött, és a válság előtt 7 ezer embernek adott munkát.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát