Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új melanoma elleni gyógyszert tesztelnek

Új melanoma elleni gyógyszert tesztelnek

A lambrolizumab nevű új, kísérleti gyógyszer ígéretesnek bizonyul a melanoma kezelésére. Ez tulajdonképpen egy antitest, amely úgy működik, hogy felfedi a rákos sejteket az immunrendszer számára, így az hatékonyabban tud ellene fordulni és megölni a daganatos szöveteket. Ráadásul kevés az esélye a súlyos mellékhatásoknak - írja a Health Day.

'Bár még csak a korai fázisban vagyunk, az eddigi eredmények biztatóak' - mondja Dr. Antoni Ribas, a Kalifornia Egyetem kutatója. 'Ez a rák elleni gyógyszerek egy új csoportja, amely reményt adhat a melanomás betegeknek' - tette hozzá.

A melanoma a bőrrák legtöbb halált okozó típusa, amelyre egészen a közelmúltig nem létezett hatékony kezelés. A metasztatikus melanoma esetén a rákos sejtek rendkívül gyorsan terjednek. Ennek egyik oka, hogy a rák a PD-L1 nevű fehérje segítségével elrejti magát az immunrendszer elől.

A lambrolizumab erre kínál megoldást: blokkolja ezt a fehérjét, így láthatóvá teszi az immunrendszer számára a rákos sejteket, így az hatékonyan fel tudja venni a küzdelmet.

Az első kísérleti fázisba 135 résztvevőt vontak be, akik előrehaladott metasztikus melanomában szenvedtek. Három csoportra osztották őket, s a lambrolizumab különböző sémáival kezelték őket. Dózistól függetlenül a gyógyszer 38 százalékkal javította a betegek állapotát, s a betegek 77 százalékánál váltott ki valamilyen immunreakciót, ami hatékonyan veszi fel a küzdelmet a rákos sejtekkel szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;