Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Március 10. 22:30, szombat | Helyi
Forrás: a szervezők

Tizenkettedszer versengtek a finom nedűk Vázsnokon

Tizenkettedszer versengtek a finom nedűk Vázsnokon

A Sásddal szomszédos Vázsnokon tizenkettedik alkalommal rendezte meg a helyi kiskerttulajdonosok egyesülete és a település önkormányzata a Mátyásnapi Borversenyt, melyre százhatvanhét mintával neveztek a gazdák.

Mint Fazekas Tibortól, a település polgármesterétől megtudtuk, a hagyomány szerint a kitűnő szőlőtermő vázsnoki szőlőhegy leve a 15. században eljutott Mátyás király asztalára is.

Az ideális tavalyi időjárási körülmények miatt akár jóval több mintával is nevezhettek volna 2012-ben a bortermelők, ha nem esett volna le a nagy hó. Így viszont akik nem fejtették le időben a bort, a havas-jeges terepen már nem tudtak feljutni a hegyre. Mindez különösen a vörösbormintáknál volt érzékelhető - mondta Fazekas Tibor.

A benevezett borokat a zsűrielnökként is közreműködő Bakonyi Antal, a Csányi Pincészet főborásza, valamint Vadai Mihályné és Ferencz Dénes Sásdról elszármazott borászok, továbbá Egerszegi Zoltánné, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Agrobotanikai Tanszékének szőlész-borász technikusa minősítette. A kóstolást négy helybeli leányzó munkája tette gördülékennyé.

A zsűri döntése alapján a fehérborok közül idén 14 érdemelt arany-, 33 ezüst-, 21 pedig bronzérmet és csupán öt nem kapott minősítést. A rosékat 2 arany-, 8 ezüst- és 9 bronzminősítéssel díjazták a bírálók, és közülük csak kettőt nem tartottak értékelhetőnek. A vörös mintáknál 12 arany-, 22 ezüst- és 33 bronzérem született úgy, hogy közülük hat maradt minősítés nélkül.

A bírálók az első helyezett borásznak választották a sásdi Szabó Jánost, másodiknak a mágocsi Bauer Ádámot, míg a harmadiknak a vázsnoki Megyesi Zoltánt, aki ezzel egyben a legjobb helyi borosgazda is lett.

A február 25-i eredményhirdetésen a sásdi Őszidő Klub férfikara - Tóth Gábor, Török Tamás, Rónai Elemér, Bális István, Németh István és Szabó János - Koszorus Jenő tárogatókísérete mellett bor- és katonadalokkal szórakoztatta a közönséget. Kiskároly János tangóharmonikán játszott, Mátics Gabriella Mátyás-mesével, míg Árki Gábor bortémájú verssel közreműködött.

Lejegyezte: Cserveni Gábor

Hívóképünk a 2011. évi vázsnoki borversenyen készült. Montázsunk fotóit a szervezők készítették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.