Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Április 21. 21:13, csütörtök | Helyi

Sikerült megmenteniük azt, amit a természet el akart venni tőlük

Sikerült megmenteniük azt, amit a természet el akart venni tőlük

Április 15-én tartotta a már több mint harmincéves múltra visszatekintő sásdi borverseny bírálatát és vacsorával egybekötött eredményhirdetését a városi könyvtár és művelődési központ. A helyszín annak az átadás előtt álló,

A benevezett mintákat pénteken délután Bakonyi Antal, a Csányi Pincészet főborásza és Vadai Mihályné pécsi borász zsűrizte. A szakszerű töltögetésről pedig Tóth Gábor, a Sásdi Borbarát Kör tagja gondoskodott.

Mielőtt rátérnénk a későbbi történésekre, figyelmébe ajánljuk a Szórakozó negyedben található képgalériánkat, amely a lenti fotóra kattintva megnyitható. Írásunk a kép után folytatódik.



Az esti eredményhirdetésen Szeifer Csaba intézményegység-vezető köszöntötte a vendégeket, és adta át a szót Székely Szilárd polgármesternek. Ő bevezetőjében arra utalt, hogy bár eléggé mostoha volt a tavalyi év a bortermelés szempontjából, a dolog jó oldala talán az, hogy a borászok egy kicsit gyakorolhattak, rápihenhettek az idei, remélhetőleg sokkal jobb viszonyokra és jobb minőségre.

Bakonyi Antal ezt követően nem rejtette véka alá, hogy a saját negyvennégy éves borászkarrierjére visszatekintve nem emlékszik olyan gyenge évre, mint amilyen a tavalyi volt. Ami csak kedvezőtlen lehet a szőlőműveléshez, az minden bekövetkezett 2010-ben. Egyik szőlőfajta sem kapta meg azt, amire a jó minőség eléréséhez szüksége lett volna. Azaz a szőlővel kezdődő kínlódás csak folytatódott a pincékben, ahol is a borászok megpróbáltak valami értékelhetőt kihozni a termésből. Az átlag ennek ellenére jóra sikerült. A rossz idő jobban kedvezett ugyan a fehér szőlőnek, mint a kéknek, ennek ellenére nagyjából fele-fele arányban neveztek be a kétféle borokból. Kiderült, hogy személy szerint sokkal kevesebb vörös mintára számított. A gyenge termés ellenére a borokról elmondta a zsűrielnök, hogy általában megfelelően kezeltek voltak, és hozzák azt a minőséget, amely ebben az évben elvárható volt.

A konkrét értékelésre rátérve Bakonyi Antal elmondta, hogy összesen 117 bormintát nevezett be a 35 gazda. Közel ötödüket, 24-et díjaztak aranyminősítéssel. Ez igen jó eredménynek mondható. Azonban még ennél is inkább emelte a verseny rangját, hogy a minták közel fele, 55 kapott ezüstminősítést. Ez az elismerés azoknak a borászoknak jár, akik minden tőlük telhetőt megtettek az ügy érdekében, de nem tudtak kiváló minőséget kihozni a gyenge termésből. A további borok közül 31-et díjaztak bronzminősítéssel és csupán 7 minta maradt elismerés nélkül. Hogy ilyen erősre sikeredett a középmezőny, azt mutatja, hogy sikerült megóvni azt, amit a természet el akart venni tőlünk. A be nem azonosítható minták értékelése eredményének ismertetése, valamint az oklevelek és díjak átadása előtt még elmondta a zsűrielnök, hogy a gazdák hozzáállását nagyra becsüli azért is, mert alig neveztek óbort, azaz fel merték vállalni a 2010-es évjáratot.

Bakonyi Antal és Szeifer Csaba ezután a díjazottaknak és a borverseny közreműködőinek gratulált. Urvald Péter, a legfiatalabb borász egy, a polgármester által felajánlott pohárkészletet vehetett át. A legjobb óborért járó oklevelet és ajándékot a Zöldfa utcában lakó Sebők Lászlónak ítélte oda a zsűri. A legjobb fehérbor Tóth Gábor olaszrizlingje lett, míg a legjobb vörös Szabó János kékfrankos-merlot-ja. A legeredményesebb gazdának járó díjat pedig Kovács Sándor vehette át.

A díjátadót követően Szeifer Csaba még elsorolta a rendezvény szponzorainak nevét és ajándékokkal köszönte meg a verseny megrendezésében közreműködők erőfeszítéseit. Tóth Gábornak egy nevére gravírozott üveget nyújtott át, amelyhez hasonlót a tervek szerint valamennyi helyi borbarátkör-tag kap majd, hogy közösséghez tartozásuk érzését erősítsék. A hölgyvendégeknek szánt tulipánok átadása mellett egy kis ajándékkal lepte meg Gyurkovics Jánost, aki a vacsoraként feltálalt vaddisznópörkölt elkészítéséről gondoskodott.

A finom étek és a borok mellett ezt követően éjszakába nyúlt a jó hangulatú beszélgetés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.