Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 01. 11:02, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Segélyhívás csak indokolt esetben

Segélyhívás csak indokolt esetben

A szabálysértési törvény szeptember 1-jei változása után az is szabálysértésnek minősül majd, ha valaki indokolatlanul felhívja a segélyhívó számot, ami pénzbírsággal is sújtható.

Az egy évvel korábbihoz képest idén tizedannyi szándékosan megtévesztő jelzés érkezett a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra figyelmeztet, hogy szeptembertől az is szabálysértésnek minősül majd, ha valaki indokolatlanul felhívja a segélyhívó számot.
Idén a jelzések több mint 90 százaléka valós esemény miatt érkezett a műveletirányítási központba, jelentősen csökkent a szándékosan megtévesztő jelzések száma. A szándékosan félrevezető jelzések többsége tűzesetekről szól, balesetekről jóval ritkábban tesznek bejelentést.
Szabálysértést eddig az követett el, aki a hatóságnál vagy a közfeladatot ellátó szervnél valótlan bejelentést tett veszélyhelyzetről, és ez alapján a közfeladatot ellátó szerv a helyszínre vonult. A szabálysértési törvény szeptember 1-jétől megváltozik, a módosítás hatályba lépése után az is szabálysértésnek minősül majd, ha valaki indokolatlanul felhívja a segélyhívó számot. Mindkét szabálysértés pénzbírsággal sújtható, amelynek összege ötezertől akár százötvenezer forintig is terjedhet, sőt a valótlan bejelentést a bíróság elzárással is büntetheti.
Fontos tudni, hogy a tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére köteles az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, vagy szándékosan megtévesztő jelzést adott tűzesetről, balesetről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.