Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 18. 12:05, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor: az összeköttetések és a kölcsönös tisztelet tudja elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét

Orbán Viktor: az összeköttetések és a kölcsönös tisztelet tudja elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét

Európa és a nyugati világ versenyképességének csökkenéséről, az összeköttetések fontosságáról és Magyarországról mint a keleti és nyugati gazdaság és technológia találkozási pontjáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben az Övezet és út kezdeményezés csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a kínai fővárosban.

A kormányfő kifejtette: a nyugati versenyelőny korszaka véget ért, a keleti világ megerősödött, és most az európai dilemma az, blokkosítsuk-e a világgazdaságot, vagy versenyezzünk, protekcionisták legyünk, vagy keressük az új korszak adta együttműködési, összekapcsolódási lehetőségeket.

Beszélt arról is, hogy Európa az ukrán háború miatt elvágta az Oroszországhoz fűződő együttműködés szálait, ezzel is egy hatalmas lépést tett a blokkosodás irányába. Most még - tette hozzá - ennél is tovább akarnak menni: "decoupling"-ról és "de-risking"-ről beszélnek, melyek az európai és a kínai gazdaság egymástól való elszigetelését jelentenék.

Kiemelte: a konnektivitás hívei, köztük Magyarország, elutasítják a blokkosodás politikáját. Közép-Európa évtizedeken keresztül szenvedett a blokkosodástól, ami "nem volt jó, ésszerűtlen volt, embertelen volt". Versenyképességünk a mélybe zuhant, a technológiai versenyben jócskán hátra maradtunk és elszegényedtünk.

Orbán Viktor arról is beszélt, a magyarok azt szeretnék, ha a blokkosodás helyett az összeköttetések, vagyis a konnektivitás időszaka következne, mert a konnektivitás esélyt adna Európa számára, hogy visszanyerje a versenyképességét. A mi történelmünk azt bizonyítja, hogy az összeköttetések és a kölcsönös tisztelet talajára visszatérő nemzetközi politika tudja elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét.

Kiemelte: Magyarország célja, hogy a keleti és a nyugati gazdaság és technológia találkozási pontja legyen. Ma Európában nálunk találkoznak az új technológiai korszakra átálló legjelentősebb keleti és nyugati beruházók. Büszkék vagyunk arra, hogy mára Magyarország lett a kínai vállalati beruházások első számú közép-európai célpontja.

Magyarország készen áll a további együttműködésre Kínával és minden konnektivitást támogató országgal - zárta felszólalását Orbán Viktor.

Címkék: kína, orbán viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország