Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. November 24. 11:40, kedd | Helyi
Forrás: MTI, fotó: silvanusforestry.com

Nagyobb hozamú energiafűzet nemesítettek ki Dombóváron

Nagyobb hozamú energiafűzet nemesítettek ki Dombóváron

Az eddigieknél nagyobb biomasszahozamú energiafűzfajtát nemesített ki két agrárcég és az MTA konzorciuma - közölte a konzorciumvezető Agrár-Béta Kft. az MTI-vel.

Az eddigieknél nagyobb biomasszahozamú energiafűzfajtát nemesített ki két agrárcég és az MTA konzorciuma egy kétéves, 630 millió forint költségvetésű projekt keretében - közölte a konzorciumvezető Agrár-Béta Kft. az MTI-vel.

A fejlesztéshez a konzorcium 378 millió forintos európai uniós támogatást nyert el - ismertették a projekt zárása alkalmából kiadott közleményükben.
Tájékoztatásuk szerint a projekt keretében az Agrár-Béta Kft. több fűz genotípus bevonásával kísérleti telepeket hozott létre, és nagyparcellás területen értékelte azokat a technológiákat, amelyeket a partnerek a biomasszahozam befolyásolására javasoltak.
A Profikomp Zrt. sióagárdi fióktelepén többek közt a termőhelyi adottságokhoz alkalmazkodó komposztkeveréket és talajerő-visszapótlási rendszert dolgozott ki, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja pedig üvegházi feltételek között vizsgált olyan serkentő anyagokat, amelyekkel hozamnövekedés érhető el a dugványok telepítés előtti kezelésével.
A kutatóintézet kidolgozott továbbá egy poliploidizációs technológiát, amellyel megtöbbszörözhető a fafajok kromoszómaszáma; ezáltal jelentősen növelhető az energianövény növekedése és a biomasszahozam.
A projektben alvállalkozóként részt vett a Szent István Egyetem és a Debreceni Egyetem is - közölték.
Molnár István, az Agrár-Béta Kft. ügyvezető igazgatója a projekt kezdetén azzal indokolta a fejlesztés szükségességét, hogy kevés magyar nemesítésű fűzfajta van, ezért a hazai termelők főleg svéd fajtákat termesztenek. Ezek azonban nehezen alkalmazkodnak az itteni viszonyokhoz, terméshozamuk 8 és 23 tonna között ingadozik, és több vizet igényelnek, mint amennyi Magyarországon rendelkezésre áll.
A 2001-ben alakult kft., amely 2014-ben egymilliárd 320 millió forint nettó árbevételt ért el, Dombóvár művelt területén közel száz hektáron termeszt energiafűzet, az abból származó aprítékot biomasszakazánban égetik el, és bioetanol-gyártáshoz szükséges gőzt állítanak vele elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.