Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Június 10. 22:51, péntek | Helyi
Forrás: Tolna M. Baleset-megelőzési Bizottság

Milyen veszélyeket tartogat a nyári szünidő?

Milyen veszélyeket tartogat a nyári szünidő?

Megszólalt az utolsó csengő, és elkezdődött a diákok által annyira várt vakáció. Köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek köv

A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság ezúton is szeretné felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek gyermekre.

Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi tragédiáké is. Jó lenne, ha azok, akik most elhagyták az iskolapadokat ősszel ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni.
Mindenekelőtt a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározás szabályainak megszegése. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.
Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogosközlekedés alapszabályait, például, hogy hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni, mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni.
Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések, illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni önállóan biciklizni. Felnőtt gépjárművezetőinket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó „csemetékre”!
A nyári táborok előtt mindenképpen figyelmeztessük gyermekeinket a fürdőzés veszélyeire.
Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor tartsák be a vonatkozó szabályokat. Azok, akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, és csak a kijelölt helyeket vegyék igénybe fürdőzés céljából. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a vízi tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be.

Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulni a szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést és balesetmentes közlekedést kíván a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.