Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 23. 06:00, péntek | Bulvár

Megsemmisült a Föld légkörében az ERS-2 földmegfigyelő műhold

Megsemmisült a Föld légkörében az ERS-2 földmegfigyelő műhold

Az előrejelzéseknek megfelelőan szerdán belépett a sűrű légkörbe és csaknem három évtized után megsemmisült az ERS-2 (European Remote Sensing Satellite-2) európai földmegfigyelő műhold - közölte a urvilag.hu hírportál.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 2011-ben határozta el, hogy az eredetileg csupán 3 éves aktív élettartamra tervezett, annak végül több mint ötszörösét teljesített műholdját minél előbb eltávolítja a pályáról, hogy felelős módon csökkentse az ütközésveszélyt és az űrszemét keletkezését az alacsony Föld körüli pályák térségében.

Ennek érdekében végső lekapcsolása előtt csökkentették a pályamagasságát. A természetes fékeződési folyamatok mostanra vezettek el odáig, hogy az immár inaktív és nem irányítható űreszköz eljusson a légkör sűrű rétegeiig, amelyre végül február 21-én magyar idő szerint 18:17 körül került sor, a helyszín a Csendes-óceán északi része fölött volt. A visszatérést nemzetközi megfigyelési kampányban figyelték. A beszámoló szerint semmilyen, az esetleg a felszínig is eljutó darab által okozott kárról nem érkezett jelentés.

Az 1995-ben indított, 16 éven át aktív, a maga idejében úttörőnek számító európai földmegfigyelő műhold a hasonló felszereltségű, 1991-ben indított és 2000-ig működött ERS-1 műholddal együtt hosszú időn át gyűjtött alapvető megfigyelési adatokat a szilárd földfelszínről, az óceánokról, a sarkvidéki jégtakaróról és a légkörről. Ezek az adatok rendkívül értékesek az éghajlatváltozással kapcsolatos jelenségek tanulmányozásához. A műholdas adatokat számos természeti katasztrófa esetén is alkalmazták a következmények felmérése és elhárítása érdekében. Fontos öröksége még az ERS holdaknak, hogy megalapozták számos későbbi és mai modern földmegfigyelő műhold programját, megfigyelési módszereit és műszerezettségét - olvasható Frey Sándor csillagász cikkében.

Címkék: műhold

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.