Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 01. 19:08, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Katonai parádé és koncertek Románia nemzeti ünnepén

Katonai parádé és koncertek Románia nemzeti ünnepén

Románia-szerte megünnepelték vasárnap az ország nemzeti ünnepét. Bukarestben nagyszabású katonai parádét tartottak, amely a legdíszesebb volt az 1989-es rendszerváltozás óta. Sepsiszentgyörgyön dulakodás történt egy román szélsőséges szervezet jelenléte ellen tiltakozó magyar fiatalok és a csendőrség között.

December 1-jén fogadták el 1918-ban Gyulafehérváron azt a határozatot, amelyben az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesülését. A románok ezt az időpontot tekintik Nagy-Románia megalakulásának, és ekkor van Románia nemzeti ünnepe.
Országszerte ünnepségeket szerveztek, így Sepsiszentgyörgyön is, ahol az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű szélsőséges román szervezet mintegy 80 aktivistája is megjelent. Ez a szervezet az elmúlt években december 1-jén rendszerint valamelyik erdélyi városban tartott felvonulást.
Az Agerpres hírügynökség szerint magyar fiatalok egy csoportja is tüntetett Sepsiszentgyörgy központjában a román szélsőséges szervezet jelenléte ellen. A tudósítás szerint a magyar fiatalok többsége a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom jelképét viselte. A két csoportot egy csendőrkordon választotta el egymástól.
A Noua Dreapta szimpatizánsai egyebek között azt skandálták, hogy "Hargita és Kovászna román föld!", "Székelyföld nem létezik!", a mintegy 30 magyar fiatal pedig a "Székelyföld nem Románia!", "Az idegenek menjenek haza!" üzenettel válaszoltak.
Petronela Corodeanu, a Kovászna megyei csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar fiatalok csoportjából két fiatalt előállítottak és megbírságoltak, mert nem engedelmeskedtek a csendőrök utasításának, akik el akarták terelni a magyar fiatalokat a román nemzeti ünnepen részt vevők útjából. A kérdésre, hogy használtak-e könnygázt, a szóvivő úgy válaszolt, hogy nem alkalmaztak.
Az MTI helyszíni forrásból úgy értesült, hogy dulakodás történt a magyar fiatalok és a csendőrség között, amikor a rendfenntartók távolabb akarták terelni a magyar fiatalokat az Új Jobboldal szervezet szimpatizánsait szállító járművek közeléből.
Románia nemzeti ünnepe alkalmából egy felmérést tett közzé az IRES kolozsvári közvélemény-kutató intézet. E szerint a románok 76 százaléka egyetért azzal, hogy Románia egyesüljön a Moldovai Köztársasággal, és 63 százalék helyeselte Traian Basescu államfőnek azt a minapi nyilatkozatát, amely szerint Románia következő nagy célkitűzése keleti szomszédjával való egyesülése legyen.

Címkék: Románia-ünnep

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése