Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Június 07. 09:25, kedd | PR
Forrás: (x)

Hogyan válassz megfelelő tetőablakot?

Hogyan válassz megfelelő tetőablakot?

Az év végéig még tart az 50%-os állami lakásfelújítási támogatás, ezért idén nyáron sok család igyekszik majd új tetőablakot beszerezni. A bőség zavarában azonban nehéz a választás.

A tetőablakok esetében sok szempontból más tényezők a fontosak, mint egy normál ablaknál, mivel a tetőablakok sem normál körülmények között funkcionálnak. A ferde tetősíkba történő beépítés miatt jóval nagyobb mértékben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak és a napsugárzásnak, mint egy átlagos ablak. Éppen ezért érdemes alaposan megfontolni a megfelelő tetőablak választásához néhány alapvető kérdést.

Minőség kontra költséghatékonyság

Egy felújítás vagy egy építkezés rendkívül költséges, nem csoda hát, ha igyekszünk a lehető legolcsóbban beszerezni mindent. Van azonban néhány tétel, amin nem érdemes spórolni és ezek egyike a tetőablak.

A lakás felmelegedését jelentősen tudja csökkenteni egy megfelelően megválasztott tetőablak, ami alapvetően hatással van az életterünk minőségére. Nem mindegy továbbá, hogy milyen biztonsági követelményeknek felel meg a tetőablak. Emellett pedig a kényelem is szempont lehet. Ezeket a magas kritériumokat azonban meg kell fizetni, ám hosszabb távon bőségesen megtérülnek.

Ez a legfontosabb egy tetőablaknál

Üvegezés: a tetőablak esetében még inkább érdemes megfontolni a három rétegű üvegezés választását, mert ez jelentősen növeli az ablak hőszigetelő értékét. Emellett fontos szempont az is, hogy a külső üvegréteg biztonsági üveg legyen, ami nem robban be a lakótérbe, ha például belecsapódik egy ág.

Szigetelés: a tetőablak szigetelésének kérdésekor az üvegrétegek száma mellett fontos a keret kamráinak száma, de a szigeteléshez kapcsolódó kérdés az is, hogy a hőhidakat megakadályozó szigetelőrendszer elérhető tartozéka-e az ablaknak. Ez utóbbi megspórolja a lecsapódó pára miatt az ablakon lefolyó vizet és a penészedést.

Tartozékok: sokféle tartozék merülhet fel a tetőablaknál, de kisgyermekes családok esetében például a legfontosabb a kulcsra zárható és/vagy gyerekzárral ellátott ablakkeret. Emellett érdemes megvizsgálni annak lehetőségét, hogy elérhető-e beépített szúnyogháló és külső vagy belső árnyékolórendszer.

Vannak kényelmi újdonságok

Ha ezen sok szemponton átverekedtük magunkat, jöhetnek a kényelmi finomságok, mint például a felső harmadban billenő, vagy teljes egészében a tetőtéren kívülre nyíló és ezáltal csodálatos panorámát garantáló ablak. Szintén érdemes lehet megfontolni a motoros nyitást lehetővé tévő megoldások választását, mert így olyan helyekre is tehetünk ablakot, ami kézzel nem feltétlen nyitható.

Számtalan lehetőség közül választhatunk, ha tetőablakot keresünk, de érdemes a fontossági sorrend felállítása mellett a lehető legjobb tetőablakot választani. Hosszútávon megéri a befektetést és kényelmesebb életkörnyezetet nyújt.

Címkék: tetőablak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat

2024. Február 13. 14:59, kedd | PR

K&H: iskolapadba ülhetnek a bankárok

a mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankszférát