Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 07. 11:16, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Heti Válasz - Martonyi: ne számítsunk arra, hogy véget érnek a politikai támadások

Heti Válasz - Martonyi: ne számítsunk arra, hogy véget érnek a politikai támadások

Martonyi János szerint a magyar kormány jó néhány kérdésben megmagyarázta álláspontját, meggyőzte a bírálókat és jó néhány témában módosította a szabályozást, "de arra ne számítsunk, hogy véget érnek a politikai támadások". A külügyminiszter a Heti Válasz című hetilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában arról is beszélt, hogy nincs nézetkülönbség a Miniszterelnökség és a tárca között.

A külügyminiszter az interjúban azt mondta, a magyar közvélemény jelentős része nem láthatta tisztán, hogy az ország jó hírneve mennyire komoly veszélybe került, ezért is volt nagy teljesítmény, hogy három, támadásokkal teli év után sikerült normalizálni a helyzetet. "De arra ne számítsunk, hogy véget érnek a politikai támadások", annál is inkább, mert "a pártharcok minden országban és európai szinten is folynak tovább" - mondta.
Martonyi János tévedésnek nevezte, hogy a miniszterelnök bármilyen szinten elszigetelődött volna. Az uniós csúcsokon folyamatosak a találkozók európai vezetőkkel, ezzel párhuzamosan - tette hozzá - természeten egyre kevesebb kétoldalú találkozót tartanak.
A miniszter hangsúlyozta, hogy Európában, így Magyarországon is a nemzetközi kapcsolatok meghatározó dimenziója a gazdasági érdek. Mint mondta, a magyar diaszpórák kezelése persze fontos feladat, ezen túl elsősorban a gazdasági kapcsolatok fejlesztése a cél.
Arra a kérdésre, hogy nincs ebben vita a kormányon belül, sokszor úgy látszik, mintha a Miniszterelnökségnek "más víziója" lenne a diplomácia mibenlétéről, mint a külügynek, Martonyi János kijelentette: "nincs nézetkülönbség közöttünk". Hozzátette, ami a külgazdaságot illeti, sokat javult a helyzet, mivel "a kétoldalú kapcsolatok területén nem működtek tökéletesen a dolgok". Mint mondta, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára most összefogja az ügyeket, és jól láthatóvá teszi a gazdasági vegyes bizottságok működését.
A magyar-román viszony alakulásával kapcsolatban azt mondta, Budapest álláspontja egyértelmű, "alapvető érdekünk", hogy az elmúlt két évben elért eredmények "ne menjenek veszendőbe". Ezért - fogalmazott - "mi nem teszünk sértő nyilatkozatokat". Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar miniszterelnök - eltérően a romántól - a székely zászló ügyében nem szólalt meg. "Mi semmi esetre sem súlyosbítjuk a konfliktust" - mondta.
Arra a kérdésre, hogy a székely zászló kitűzése a Parlament épületére belefér-e a visszafogott magyar kormányzati pozícióba, a miniszter hangsúlyozta, az az együttérzés, szolidaritás kifejezése volt, hiszen alapvető emberi jog, hogy bárki kifejezhesse egy szimbólummal a közösséghez tartozását.
A magyar-szlovák viszonyról szólva a külügyminiszter elmondta: a kettős állampolgárság ügyében megtartották a szakértői tárgyalások első fordulóját, a következő ebben a hónapban lesz. Hozzátette, keresik a megoldást, "csak közben nem vitázunk a nyilvánosság előtt, mert az árt az ügynek". A kérdés az, van-e olyan technikai megoldás, amely politikailag mindkét félnek elfogadható - mondta, elismerve, hogy a kérdés rövid távon nem oldható meg.
A következő többéves (2014-2020) uniós költségvetési kerettel összefüggésben a magyar befizetési kötelezettségről Martonyi János azt mondta, egyelőre csak becslések vannak, de úgy néz ki, hogy körülbelül kétmilliárd euróval kevesebbet kell a közös büdzsébe befizetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során