Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Március 17. 17:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hárommegyés együttműködési megállapodás a MÁV-val

Hárommegyés együttműködési megállapodás a MÁV-val

Együttműködési megállapodást írt alá a Tolna, Baranya és Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a MÁV ZRt. Biztonsági Igazgatóságával és Pályavasúti Területi Igazgatóságával.

A szerződést dr. Balázs Gábor tű. ezredes Tolna, Mácsai Antal tű. ezredes Baranya, Wéber Antal tű. dandártábornok Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató, valamint Diós László területi vasútbiztonsági vezető, valamint Orbán Zsolt, a Pályavasúti Területi Igazgatóság igazgatója írták alá szerda délután.

A megállapodás megkötésének alapjait és okait dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese foglalta össze, aki elmondta, hogy ez nem egy hiánypótló megállapodás, hiszen volt már ilyen. Az előző szerződés még 2008-ban köttetett, időnként azonban érdemes felülvizsgálni, átgondolni a feladatrendszert, ez történt meg ebben az esetben is. Az igazgatóhelyettes szerint mindegyik fél szempontjából fontos és hasznos, hogy együtt tudjunk gondolkodni a feladatok végrehajtásánál, elég egy feszültség alatti tűz oltására, vagy a vasúton szállított veszélyes anyagok szabadba kerülése esetén történő beavatkozásokra gondolni. Közös célunk, hogy egy esetleges káresetnél minél hatékonyabban tudjunk együttműködni, hiszen annál kisebb a keletkezett kár. Legalább ennyire fontos az események megelőzése, akár hatósági, akár egymás munkájának megismerése útján. Fontos, hogy a katasztrófavédelem és a MÁV is feladatrendszerüknek megfelelően, közös képzések és gyakorlatok tartásával megfelelően tudja végrehajtani feladatát.

Diós László is a megelőzés fontosságát emelte ki beszédében. Mint elmondta, a veszélyes áruk szállításának fokozott ellenőrzés alatt tartása óta eltelt időben jelentős mértékben, évi 20-ról 3-4-re csökkent a beavatkozások száma. A megelőzéshez tartozik a vasút melletti fasorok ellenőrzése is, annak érdekében, hogy tisztában legyenek azzal, hogy szélsőséges időjárás esetén mely növények jelentenének veszélyt a vasúti pályára és ezáltal a közlekedésre. Emellett lényeges szempont, hogy a tűzoltók ismerjék a vasútbiztonsági szabályokat, hogy a beavatkozások során hatékonyan, mindkét szakma szabályainak megfelelve végezhessék a munkájukat. A vasútbiztonsági vezető azt is elmondta, hogy a MÁV új válságkezelési és válságkommunikációs intézkedése szerint az elsődleges cél az utasok biztonságának garantálása, ami magában foglalja, hogy egy esetleges káreseménynél segítséget kell kérniük a katasztrófavédelemtől ennek érdekében.

A most aláírt együttműködési megállapodás jelentős változást hozhat a két szervezet közötti kommunikáció hatékonyabbá tételében, hiszen közös érdek és feladat a veszélyhelyzetek megelőzése, a bajba került utazóközönség gyors és hiteles tájékoztatása, valamint a veszélyes árut szállító rakományok biztonságának garantálása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.