Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 06. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hírszerkesztőnk, dombóvári önkormányzat, DURA

Harminc nap, négy emléktábla Dombóváron - képgalériával

Harminc nap, négy emléktábla Dombóváron - képgalériával

Az október másodikával kezdődő harminc napos időszakban négy emléktáblát is avattak Dombóváron. A kezdeményezők között voltak magánszemélyek, egy alapítvány, valamint az önkormányzat.

A magunk mögött hagyott időszak emlékállítási sorozata október 2-án kezdődött. Ezen a napon avatták fel az egykori gettóra emlékeztető sziklát és rajta egy emléktáblát a Deák Ferenc utca elején elterülő ligetes részen. A rendezvény a Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság Egyesület és Dombóvár Város Önkormányzata szervezésében valósult meg. A tábla tanúsága szerint azt Dombóvár polgárai állíttatták.

Október 8-a két ünnepi eseményt is tartogatott Dombóvár közössége számára. A nap délutánján elsőként az Aranycsapat egyetlen vidéki tagjának, Buzánszky Jenőnek a tiszteletére a város önkormányzata és az Aranycsapat Öröksége Alapítvány által készíttetett táblát leplezték le a híres labdarúgó, dombóvári díszpolgár Fő utcai szülőházánál.

Szinte alig ért véget a Fő utcai rendezvény, máris újabb ünnepségre került sor, ezúttal a korábban orvosi rendelőként használt Hunyadi téri Tüdőgondozónál. Itt „mindenki doktor bácsija”, a felsőmindszenti születésű Dr. Sáfár László gyermekorvos és felesége, Dr. Balla Anna díszpolgárok emlékére avattak emléktáblát. A táblát családjuk és az önkormányzat készíttette.

A sorban utolsó eseményre november 1-jén került sor. A dombóvári székhelyű Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány (DURA) által készíttetett, az első helyi eszperantisták emlékét őrző táblát avatták fel a Rákóczi utcai temető ravatalozójának falán. Az eszperantó nyelv Dombóváron az 1920-as évek elején jelent meg először, köszönhetően a 110 éve született Lehman György egykori közigazgatási jegyzőnek. Idén lenne százéves Borza József vasúti főkalauz, aki társaival 1934-ben elsőként tett kísérletet egy helyi eszperantista csoport megalakítására.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.