Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 20. 17:03, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Hajószerencsétlenség - Olasz és máltai miniszterelnök: Európának egységesen kell fellépnie az emberkereskedőkkel szemben

Hajószerencsétlenség - Olasz és máltai miniszterelnök: Európának egységesen kell fellépnie az emberkereskedőkkel szemben

Az emberkereskedelmet irányító bűnszervezetekkel szembeni határozott fellépést szorgalmazta az EU-tól Matteo Renzi olasz és Joseph Muscat máltai miniszterelnök hétfőn Rómában tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Joseph Muscat úgy fogalmazott, az emberkereskedők nem dilettánsok, hanem bűnözők, ezért nem szabad őket "futni hagyni". "Itt az ideje, hogy Európa cselekedjen!" - mondta a máltai kormányfő. Hozzátette: a Líbia partjainál vasárnap elsüllyedt hajó áldozataival az emberkereskedők 1-5 millió eurót kerestek.
Matteo Renzi kijelentette, a Földközi-tengeren humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki. Az olasz miniszterelnök szerint célzott katonai fellépéssel lehetne megállítani az emberkereskedőket. A római kormányfő azt mondta, hogy a Líbiában történő katonai beavatkozásnak jelenleg nem adottak a feltételei. Az észak-afrikai és az európai partok közötti hajóblokád pedig csak az emberkereskedőknek kedvezne, mivel indulás után még inkább magukra hagynák az illegális bevándorlókkal teli hajókat.
Matteo Renzi ismételten egy rendkívüli EU-csúcs minél előbbi összehívását sürgette az illegális bevándorlás kérdéséről. "Ez nem csak Málta vagy Olaszország problémája: ha szívükön viselik az emberek sorsát, nem fogadhatják el, hogy mások borzasztó halálra legyenek ítélve egy hajó rakterébe bezárva" - üzente Renzi az európai intézményeknek.
Az olasz miniszterelnök "halálutaknak" nevezte az illegális bevándorlók tengeri átkelését. "Olaszország nem törődik bele az emberi életekkel való kereskedelembe. Mi elfogjuk az emberkereskedőket. Ezt kérjük a nemzetközi közösségtől is" - hangoztatta Renzi. Hangsúlyozta, hogy Olaszország eddig 1002 emberkereskedőt fogott el. Matteo Renzi kijelentette: "húsz évvel ezelőtt szemet hunytunk Srebrenica felett, most nem csukhatjuk be többet a szemünket (...) meg kell akadályoznunk, hogy az embereket rabszolgasorsba kényszerítsék, nem engedhetünk a bűnözőknek, történelmi felelősségünk van".
Joseph Muscat hozzátette: nem szabad engedni, hogy az emberkereskedők esténként nyugodtan térjenek nyugovóra azt gondolva, hogy Európa tehetetlen és úgysem tesz ellenük semmit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).