Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Február 27. 06:30, hétfő | Helyi
Forrás: Teibert Csaba

Gyalogolni jó! - véli Móricz és az olimpikon Czukor Zoltán

Gyalogolni jó! - véli Móricz és az olimpikon Czukor Zoltán

Mint azt neves írónktól, Móricz Zsigmondtól idéztük: „Gyalogolni jó!” De miért is? Erről a háromszoros olimpikon Czukor Zoltán Dombóváron élő verseny- és távgyaloglót kérdeztük.

Miért is jó gyalogolni?

Ennek számos oka van, de talán a leglényegesebb, hogy egyszerű és hatékony. Mert amit én is preferálok, az az úgynevezett Fit Walk, amely a tengerentúlon nagyon népszerű mozgásforma. A lényege egy, a sétánál tempósabb, de intenzitásában erősebb mozgás, erőteljes kar és lábmunkával. Azonban mégsem megerőltető.

Hogyan lehetséges ez?

Mert az igen alacsony, 128-136 átlagos pulzusszámot egy edzetlen ember viszonylag lassú tempónál már eléri. És ez egyben már a zsírégető tartomány is.

Egyre jobb! Zsírégető tartomány? Mit értünk ez alatt?

A mozgás során a szívverés felszaporodik, emelkedik a pulzusunk. Kétféle munkatartományt ismerünk, az aerobot és az anaerobot.
Az aerob munkavégzésnél oxigénnel bőven ellátott a szervezet, amely 30-35 perc után zsírt éget, mivel minden égéshez oxigén kell, hát ebben a tartományban van oxigén.
Az anaerob tartomány az oxigénhiányos tartomány. Ekkor a pulzus magas, 170-180 feletti. Ez az az érzés, ha mozgunk és alig kapunk levegőt, erőteljes a légzés. Ebben a tartományban egy gramm zsírt nem éget el szervezetünk, és a legnagyobb baj az, hogy a többség ebben a tartományban edz, mozog.
Jó példa erre a Béke Parkban két mozogni, fogyni vágyó személy, akiken közel 10 kg felesleg van. Az egyik a futást, a másik a gyaloglást próbálja meg, mindkettő edzetlen.

Melyik fogy le előbb?

A gyalogló!

És miért?

Mert már az első edzésen közel 40 percet gyalogolt a futóval szemben, aki jó, ha 10-15 percet tudott kocogni, azt is magas pulzusszámon, amivel egy gramm zsírt sem égetett el és jó, ha legközelebb visszajön, mert mindene fáj.
Ezzel szemben a gyalogló kellemesen elfáradt, másnap minimális izomláza van a combjában, fenekében és derékon - ahonnan tulajdonképpen fogyni szeretne. Megtetszik a mozgás és később az eredmények is: lötyög a nadrág és majd jelentős súlyvesztés következik be.
Persze ez a személyen is múlik, mert a lényeg a RENDSZERESSÉG és a KITARTÁS. A megfelelő táplálkozás és a türelem! A környezet adott, hiszen a Béke Park csodálatos helyen van, ahol a levegő kiváló!

Az interjút Teibert Csaba készítette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.