Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 31. 07:03, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Fitch: az EU elismerte, hogy túlzottak voltak a deficitcsökkentési célok

Fitch: az EU elismerte, hogy túlzottak voltak a deficitcsökkentési célok

Az Európai Bizottság, amely öt euróövezeti tagállam esetében javasolta az államháztartási hiány csökkentéséhez rendelkezésre álló idő meghosszabbítását, ezzel elismerte, hogy az előző deficitcsökkentési célok "túl ambiciózusak" voltak a recesszió és a növekvő munkanélküliség közepette - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanakkor a költségvetési szigorító intézkedések ütemének lazítása önmagában nem lesz elégséges a széles bázisú, fenntartható gazdasági növekedés eléréséhez a bankunió megteremtése és a szerkezeti reformok felé tett további lépések nélkül, mivel ezek is szükségesek az eurógazdaságok növekedési és munkahely-teremtési potenciáljának javításához.
A Fitch londoni közgazdászai felidézik csütörtöki elemzésükben, hogy a hitelminősítő márciusban meredeken, 0,4 százalékponttal rontotta az euróövezet idei gazdasági teljesítményére adott előrejelzését, és jelenleg 0,5 százalékos átlagos GDP-csökkenést vár a valutaunióban 2013 egészére. A cég ezzel együtt már akkor megjósolta, hogy Franciaország, Spanyolország és Hollandia nem tudja tartani idei deficitcsökkentési célját, és most mindhárom ország haladékot is kapott - hangsúlyozzák a Fitch Ratings elemzői.
A ház megítélése szerint mindez nem az államháztartási konszolidáció melletti uniós elkötelezettség visszafordítását jelenti, hanem hangsúlyáttolódást jelez a "hajszolt ütemű" takarékossági intézkedésekről a szerkezeti reformok felé. Mindez mutatja egyben, hogy növekszik a döntéshozókra nehezedő nyomás a munkanélküliség növekedésének megállítása és a gazdasági növekedés elősegítése végett.
Ez a hangsúlyeltolódás jelzi annak felismerését is, hogy a kiigazításhoz idő kell, és reális célokat kell kijelölni. Ez utóbbi mindenesetre jobb, mint olyan szigorúbb költségvetési célok meghatározása, amelyek aztán rendre nem teljesülnek - áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.
A hitelminősítő szakértői hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy ha a deficitcsökkentési célok határidőit ismétlődően kiterjesztgetik, az aláásná az új euróövezeti költségvetési keretekbe vetett bizalmat.
Más nagy londoni házak igen borúlátó előrejelzéseket tartanak érvényben az euróövezeti kilátásokkal kapcsolatban.
A Moody's Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja - minap Londonban ismertetett globális makroelőrejelzésében azt valószínűsítette, hogy az euróövezet a korábban vártnál is mélyebb és hosszabb recessziót él át.
A Moody's az euróövezet déli perifériájának összes gazdaságában mély recessziót vár az idén, és 2014-re sem jósol számottevő növekedést ebben a térségben. A cég közgazdászai sávos rendszerű előrejelzésük alapján Spanyolországban 1,0-2,0 százalékos, Portugáliában és Olaszországban egyaránt 1,5-2,5 százalékos, Görögországban 5,0-6,0 százalékos GDP-zuhanást jósoltak 2013-ra.
A Moody's elemzőinek várakozása szerint több euróövezeti gazdaság GDP-értéke hosszú évekig a pénzügyi válság előtt mért legutóbbi csúcsszintek alatt marad. A ház szakértőinek megfogalmazása szerint ez lesz majd Európa "elvesztett évtizede".
Ugyanezt állapította meg nemrég egy másik nagy londoni gazdasági elemzőház is.
A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai az euróövezet kilátásairól összeállított elemzésükben kimutatták, hogy a globális pénzügyi válság öt évvel ezelőtti elhatalmasodása óta eltelt húsz negyedévből tízben visszaesett az euróövezet gazdasági kibocsátása, és a cég szerint valószínűleg 2017-ig is eltarthat, mire a valutauniós gazdaság teljesítménye visszatér a válság előtti szintre.
A CEBR elemzői szerint ez azt jelenti, hogy az euróövezet növekedési szempontból "egy elvesztett évtized közepén jár".

Címkék: Világgazdaság-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).