Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Október 08. 23:58, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Emléktáblát avattak Buzánszky Jenő dombóvári szülőházán - képgalériával

Emléktáblát avattak Buzánszky Jenő dombóvári szülőházán - képgalériával

Emléktáblát avattak október 8-án, szombaton Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egyetlen vidéken futballozott tagjának Fő utcai szülőházánál – tudósít a Magyar Távirati Iroda. Fotóriporttal hírszerkesztőnk jelentkezik.

A táblát, amelyet az Aranycsapat Örökség Alapítvány és a dombóvári önkormányzat állított a Nemzet Sportolója tiszteletére, az ünnepelt és Csiki Károly, a Magyar Labdarúgó Szövetség versenyigazgatója leplezte le több mint száz barát, ismerős és tisztelő jelenlétében.

A 49-szeres válogatott sportoló pályafutását az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója, Szenyéri Zoltán méltatta. Mint mondta, az Aranycsapat hátvédje szinte mindent elért, amit sportoló elérhet: olimpiát, Európa Kupát nyert, sikeres edző lett, számos társadalmi és sportvezetői megbízatást látott el.

Buzánszky Jenő, aki 1947-ig élt Dombóváron, pályáját felidézve azt mondta: érettségi után mehetett volna Debrecenbe, Kaposvárra, de megmaradt dombóvárinak. "Amikor mehettem volna külföldre, azt mondtam, inkább megmaradok magyarnak" - tette hozzá. A 86 éves élő legenda egészségi állapotáról az MTI-nek megjegyezte: "Harminc évig még csalom az életet."

Buzánszky Jenő sportolói pályáját a Dombóvári Vasutasnál kezdte, majd a PVSK, később a Dorogi Bányász játékosa volt. 1953-ban szerepelt az évszázad mérkőzésének nevezett Anglia-Magyarország találkozón, 1952-ben tagja volt az olimpiai bajnokcsapatnak, 1954-ben ezüstérmet nyert a svájci világbajnokságon. Válogatottbeli csapattársával, Grosics Gyulával együtt 2011-ben a Nemzet Sportolói közé választották.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.