Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

Az Erdős Kamill ciganológus örökségét bemutató tárlat Tiszakarádon április 15-ig látható, majd Hajdúszovátra, Tiszakeszire, Bajótra, Kápolnásnyékre, Toronyra, Mosonmagyaróvárra, Devecserre, Iharosberénybe és Dombóvárra látogat - közölte a múzeum az MTI-vel.

A Néprajzi Múzeum vándorkiállításának középpontjában a cigány közösségekben "álruhában járó", legendás kutató, a "szőke cigány", azaz Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kéziratai, magnószalag-felvételei, valamint az ezekből kibomló történetek állnak.

A kiállítás főcíme egy bevett cigány köszönési formula azon változata, amelyet Erdős a cigány barátaihoz írt leveleiben használt, és akkor, amikor ismeretlen cigány közösségekbe toppant be.

Bár a tárlat számos néprajzi témát érint (esküvő, sirató, hiedelmek, hagyományos mesterségek), nem a néprajzi tárgyakat, hanem az embert, az emberi kapcsolatok sokféleségét állítja középpontba korabeli fotók segítségével. A fényképek és a hozzájuk fűződő történetek révén érzékenyen rajzolódnak ki a cigány-cigány, cigány-nem cigány és a cigány cigányság iránt érdeklődő viszonyrendszerei.

A tárlat korabeli hangfelvételekkel és filmmel egészül ki, valamint olyan interaktív elemekkel, amelyek a kiállítás üzenetének mélyebb befogadását segítik elő.

Az utazókiállítást a Néprajzi Múzeum a Petőfi Kulturális Programon belül valósítja meg. Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jött létre.

Címkék: kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 14:00, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Július 23. 11:42, kedd | Helyi

A hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Július hónap műtárgya Gulyás József (1938–2017) néhai dombóvári természetfestő 2008-ban festett alkotása lett.

2024. Július 20. 13:39, szombat | Helyi

Ön is segítheti online kérdőív kitöltésével a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ munkáját

Facebook bejegyzésükben leírják, hogy a kérdőív segítségével tudják felmérni a lezajlott programok társadalmi hatásait, és hogy milyen tevékenységekkel lehetne fejleszteni a település kulturális életét.

2024. Július 19. 16:27, péntek | Helyi

Kihirdették a helyi védelem alatt álló építészeti örökség felújítására kiírt pályázat nyerteseit

Dombóvár Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága elbírálta a helyi védelem alatt álló építészeti örökség felújítását szolgáló, vissza nem térítendő önkormányzati támogatásra benyújtott pályázatokat.