Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 26. 18:10, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Csak a dombóvári lerakó rekultivációja van hátra

Csak a dombóvári lerakó rekultivációja van hátra

A dombóvári kivételével befejeződött az összes, Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretében tervezett hulladéklerakó-rekultiváció a Dél-Dunántúlon.

A munkálatok a sorban utolsó, dombóvári lerakónál még 6-8 hónapot vesznek igénybe - mondta a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója csütörtökön a Pécshez közeli Kökényben.

Merza Péter a kökényi hulladéklerakó rekultivációjának zárásaként tartott sajtótájékoztatón elmondta: korábbi elképzelések szerint a 89 települést érintő, 6,9 milliárd forintos rekultivációs projekt mostanra elkészült volna, de a dombóvári beruházás átadási határideje az időközben felmerült adminisztratív problémák miatt ez év végére, jövő év elejére tolódik.

Az elavult, erősen szennyező lerakók rekultivációjára, köztük 25 felszámolására a környezet védelme miatt van szükség. A 2011 szeptembere óta folyó munkák során a hulladék lefedése, növények ültetése mellett olyan figyelőkutakat is kialakítanak, amelyek segítségével folyamatosan ellenőrizhető az ivóvíz minősége.

Képünk a nemrég rekultivált kaposszekcsői lerakónál készült.

A Mecsek-Dráva program összesen mintegy 27 milliárd forintba kerül, és az erősen szennyező lerakók rekultivációja mellett a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célozza. A rekultiváció 100 százalékos, a hulladékgazdálkodási rendszer 2014-ig tartó munkálatai 70 százalékos európai uniós támogatást élveznek.

A program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el, s meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását két mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez két hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.