Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 31. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Börtönbüntetésre ítélték a francia sugárkezelési botrányért felelős orvosokat

Börtönbüntetésre ítélték a francia sugárkezelési botrányért felelős orvosokat

Másfél év szabadságvesztésre ítéltek szerdán két orvost és sugárfizikus kollegájukat Franciaországban, az eddigi legsúlyosabb sugárkezelési túladagolás miatt indított büntetőjogi eljárásban.

A besugárzókészülékek hibás beállítása miatt 2001 és 2006 között a kelet-franciaországi Épinal kórházában közel 450 prosztatarákban szenvedő beteg esetében túladagolták a sugárkezelést. Közülük 12-en meghaltak a túladagolás miatt egy 2012 őszén közzétett jelentés szerint.
Hat évvel az első feljelentéseket követően megrendezett perben a bírók az 54 éves Joshua Anah sugárfizikust gondatlanságból elkövetett emberölés és sérülésokozás, valamint bizonyítékok megsemmisítése vádjában három év szabadságvesztésre ítélték, amelyből 18 hónap letöltendő. A vádlottnak 10 ezer eurós pénzbüntetést is fizetnie kell. A szakembert öt évre eltiltották hivatása gyakorlásától.
Két radiológus szakorvost, a 64 éves Jean-Francois Sztermert és a 62 éves Michel Aubertelt gondatlanságból elkövetett emberölés és sérülésokozás, valamint cserbenhagyás bűntettében találta a bíróság bűnösnek. Mindkettőjüket négy év szabadságvesztésre ítélték, amelyből 18 hónap letöltendő. Nekik fejenként 20 ezer eurós pénzbüntetést kell fizetniük, és mindkettejüket véglegesen eltiltották az orvosi hivatás gyakorlásától.
A bíróság a további négy vádlottat felmentette a cserbenhagyás vádja alól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése