Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 16. 14:31, kedd | Helyi

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő Dombóváron

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő Dombóváron

Szén-monoxid-érzékelő hívta fel egy család figyelmét a kéményből a lakótérbe visszaáramló halálos gázra.

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő péntek este Dombóváron, egy Fehérvári József utcai családi házban. A jelzés idején egy vegyestüzelésű kazán üzemelt az otthonban. A nem megfelelő huzat következtében a szilárd tüzelésű kazán távozó égésterméke a kéményből szivárgott vissza a lakótérbe. A műszaki mentés helyszínére a dombóvári hivatásos tűzoltók vonultak, akik a kémény nem megfelelő állapota miatt megtiltották a fatüzelésű fűtőberendezés használatát a kéményseprők műszaki vizsgálatának időpontjáig. A házban alternatív fűtési lehetőség nem volt biztosított, ezért az ingatlan három felnőtt lakója ideiglenesen a rokonokhoz költözött.

Kátrány és korom izzott péntek délelőtt Csibrákon, egy Fő utcai lakóház kéményében. A tűzesethez a dombóvári hivatásos és kurdi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a padlástérben megbontották a födémet, majd átvizsgálták az égéstermék-elvezetőt és annak környezetét. Felhívták a lakók figyelmét, hogy a kémény további használatát a kéményseprők kiérkezéséig mellőzzék. A fűtés alternatív módon megoldott, így lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Meggyulladt a korom egy lakóház kéményében péntek délután Bátaszéken, a Kertalja utcában. A kéménytűzhöz a bátaszéki önkormányzati tűzoltók vonultak, akik a kéményt részlegesen kitisztították, továbbá felhívták a lakók figyelmét, hogy az a továbbiakban nem használható. Az ingatlan két felnőtt lakója lakosságvédelmi intézkedés keretében, a településen belül rokonokhoz költözött.

Cserépkályha mellett fogason lógó ruhák és egy ágy égett szombat délután Szalatnakon, egy Frankel Leó utcai családi ház egyik szobájában. A tűzeset helyszínére komlói és bonyhádi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugár segítségével oltották el a lángokat. A tűz keletkezésekor senki nem tartózkodott otthon.

Megelőzés:
Tavaly 24, idén pedig már 7 alkalommal riasztották a tűzoltókat kéménytüzekhez vármegyénkben.

A 2023-as évben összesen 21 településen csaptak fel a lángok, vagy izzott be a tökéletlen égéstermék a kéményekben. Az októberi fűtésszezon kezdetétől számítva már 15 esetben avatkoztak be Tolna vármegye tűzoltói kéménytüzeknél.

Magánszemélyeknek a kéményseprés ingyenes, viszont a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz. Az ellenőrzéshez időpontot kell velük egyeztetni. Az időpontfoglalás, ellenőrzés és, ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon a „Ki az ön kéményseprője” felületen irányítószám alapján meg tudjuk nézni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetnünk az ingyenes kéményellenőrzésre. Ha a katasztrófavédelem ellátási területén élünk, időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni az online ügyintézés – időpontfoglalás felületen. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámot hívja. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.

Szén-monoxid:
Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.