Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. November 28. 11:15, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az éghajlatváltozás veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot

Az éghajlatváltozás veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot

Az éghajlatváltozás és az egyre szűkösebbé váló erőforrások kihívásokat állítanak a Föld lakosságának élelmezése elé

- hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerdán. A FAO szerint világszerte mintegy 820 millió ember alultáplált.

A szervezet úgy látja, hogy a népességnövekedés miatt több, tápanyagban gazdag élelmiszerre lenne szükség megfizethető áron. Azonban a mezőgazdaság termelékenységének növelése nehézkes a természeti erőforrások jelentette korlátok miatt - tette hozzá. Az emberiség meghaladta a Föld teherbíró képességét, legyen szó a termőföldről, az ivóvízről vagy a klímaváltozásról - vélekedett egy nemzetközi konferenciára készített jelentésében a FAO.

Az élelmiszerbiztonságot nemcsak a szegénység, de a fegyveres konfliktusok is veszélyeztetik. Jemenben 85 ezer öt év alatti gyerek veszíthette életét éhínség vagy betegség miatt a Save the Children nemzetközi segélyszervezet szerint. Afganisztánban több mint 250 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat az aszály és a fegyveres összeütközések miatt - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Jose Graziano da Silva, a FAO vezérigazgatója megjegyezte, hogy legutóbb egy évtizeddel korábban volt hasonlóan magas az éhező és alultáplált emberek száma.

"Ez jelentős visszaesés az előző évtizedekben elért előrelépésekhez képest" - mondta aggodalmának hangot adva Graziano da Silva.

Továbbra is Afrikában jelenti a legkomolyabb problémát az éhezés, de a legtöbb alultáplált ember az ázsiai-csendes-óceáni térségben él - tudatta a jelentés. A FAO szerint a hatékonyabb közpolitikák és technológiák szerepe jelentős lehet az éhezés felszámolásában. A szervezet figyelmeztetett, hogy becslése szerint 2013 és 2050 között világszerte 50 százalékkal nő majd az élelmiszerkereslet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.