Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Október 10. 15:30, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Az aradi tizenhármak ereklyéit láthatjuk egy pécsi kiállításon

Az aradi tizenhármak ereklyéit láthatjuk egy pécsi kiállításon

Október 6-án nyílt meg és november 20-ig látogatható a tizenhárom aradi vártanú ereklyéinek és más relikviáknak egyedülállóan gazdag kiállítása a Pécsi Galériában. Képünk forrása: mek.niif.hu

Az érdeklődők a baranyai megyeszékhelyen több mint háromszáz tárgyat, köztük kézifegyvereket, egyenruhákat, személyes használati eszközöket, korabeli fotókat, sajtótermékeket és leveleket tekinthetnek meg.

A november 20-ig látható relikviák között van Kiss Ernő honvédtábornoki atillája, pisztolya, levesestála, pohara, Pöltenberg Ernő és Aulich Lajos szablyája, valamint gróf Vécsey Károly több kitüntetése is. A tábornokok emlékei mellett tekintheti meg a nagyközönség gróf Batthyány Lajos miniszterelnök házisapkáját, Kossuth Lajos pisztolyt rejtő sétapálcáját, a IX. hadtest parancsnoksági pecsétnyomóját és Horváth Károly négy vértanú főbelövetését ábrázoló festményét. Az aradi vesztőhelyről egy urna föld is érkezett Pécsre, amelyet szintén kiállítottak.

Az e témakörben példátlanul gazdagnak számító tárlat több százmillió forintot érő anyaga az Arad Megyei Múzeum, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum, valamint a szombathelyi Smidt Lajos Múzeum gyűjteményéből, továbbá magángyűjtőktől származik, és a vértanúk személyiségét próbálja felvillantani a hozzájuk kötődő tárgyakon keresztül.

Az Aradról érkező mintegy ötven tárgy egykor az ottani ereklyemúzeumé volt, az intézmény megszüntetése után került a megyei múzeumhoz, ahol ládákban pihent. Ez az első alkalom, hogy azokat Aradon kívül is bemutathatják a nagyközönségnek.
A tárlatot a tervek szerint később több magyarországi városban is bemutatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV