Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 17. 14:47, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Aranybányának bizonyulnak a brit utcák?

Aranybányának bizonyulnak a brit utcák?

Értékes mennyiségű nemesfémet remél utcák tisztításából egy cég Nagy-Britanniában. A Veolia Environmental Services nevű vállalat mintegy 40 városban söpri az utcákat és várakozása szerint évente 1 millió font - 350 millió forint - aranyat, platinát, palládiumot és ródiumot takarít be.

A gond az, hogy a szeméttel együtt, és hogy ezek a fémek igen kis mennyiségben "hevernek" az utcán. Zömmel autók katalizátoraiból a kipufogógáz révén kerülnek a kövezet felszínére. Eddig az utca pora egyszerűen szeméttelepekre vagy komposztálókba került, a Veolia azonban Ling Hallban nemesfém-kinyerő üzemet épített. A szemét jó pár tisztítási fázison megy át, szűréseken vegyszeres mosásokon, hogy végül kiadja magából értékes részecskéit.
Richard Kirkman, a cég műszaki igazgatója elmondta, az utca porában nagyjából olyan arányban fordulnak elő a nemesfémek, mint a földben, így az egész hasonló haszonnal kecsegtet, mint a nevezett fémek hagyományos bányászata.
A vállalatnak van miből "kapirgálnia": évente 165 ezer tonna söpredéket gyűjt be az utcákról. Reményei szerint ebből másfél tonna platinára, 13 mázsa palládiumra, 8 mázsa ródiumra tehet szert. (Az aranyról nem szolgált adattal a The Daily Telegraph című brit lap.)
New Yorkban egyébként hasonlóan ténykedik egy férfi, de ő nem épített tisztító üzemet - puszta kézzel dolgozik. Az aranyat, platinát, drágaköveket közvetlenül szedegeti fel az utcáról. Vadászterülete olyan városrész, ahol sok az ékszerműves és -bolt. A férfi saját bevallása szerint van, hogy hetente 800 dollár - 180 ezer forint - értéket szed össze az utcán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során