Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 09. 08:50, hétfő | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

A virágok királynője tette tiszteletét a múzeumban

A virágok királynője tette tiszteletét a múzeumban

A Dombóvári Herbárium júliusi találkozójának központi növénye a rózsa volt, amely mintegy 80 millió évvel ezelőtt alakult ki a Föld északi féltekéjén. Majd évmilliók alatt fokozatosan terjedt egészen a mediterrán égövig.

A déli féltekén csak az elmúlt néhány száz évben és kizárólag az ember közvetítésével telepedett meg. A kromoszómaállomány változásával, hibridizációval mára több száz, szemet gyönyörködtető fajta alakult ki. Szépsége, eleganciája, kellemes illata miatt méltán érdemelte ki a „virágok királynője” címet. A szirmaiból készült értékes illóolaj az ókorban fizetőeszközül szolgált - derült ki Bordi Anna fitoterapeutának a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben elhangzott július 6-i előadásából.

Napjainkban a kutatók sorra fedezik fel hatóanyagainak testet-lelket gyógyító erejét. A Nakon született Széles Lajos bácsi ma már hungarikumnak számító találmányának, az Írixnek hatóanyagát a Százlevelű rózsa adja. A rózsa meg a naki embereknek ad munkalehetőséget a több millió rózsaszirom szüretelésével.

A rózsa gondozásának tudnivalóiról Bártfai Attila kertészmérnök, szaktanácsadó Növények a házban és a ház körül című előadás-sorozatának folytatásában. Tanácsokat hallottunk a pihenőkert kialakításának legfontosabb szempontjairól. A kert a lakás folytatása, fontos hogy, ott ember és növény egyaránt jól érezze magát. A növények kiválasztásában, telepítésében, gondozásában érdemes szakember segítségét kérni.

„A méreg kis mértékben gyógyszer, a gyógyszer nagy mértékben méreg” - hallhattuk dr. Bencze Bálinttól, aki a mérgező növényekről és az elmúlt korok növényi mérgezéseiről beszélt. Számos dísznövényünk súlyosan mérgező hatóanyagot tartalmaz. Kisgyermekek környezetében ezek fokozott veszélyt jelentenek, hiszen a koránál fogva mindenre kíváncsi gyermek megkóstolhatja ezek leveleit, terméseit. A rózsa mint a „virágok királynője” után megismerhettük a „mérgező növények királynőjét”, ami nem más,mint a Foltos bürök. Az ókori görög törvényhozás sajátos kivégzési módja volt a bürökpohár, amellyel Szókratészt is halálra ítélték.

Az érdeklődők augusztus első péntekének délutánján meghallgathatják az előadók sorozatainak folytatását a Dombóvári Helytörténeti Múzeum immár birtokba vett, hűs pincéjében.

szöveg: Bordi Anna
fotók: Kriston vízi József

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.