Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Október 20. 08:45, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

Október 15-én hivatalosan is megkezdődött a fűtési szezon, melynek sajnálatos velejárója a szén-monoxid-mérgezéses és kéménytüzes esetek számának megszaporodása.

Ennek azonban nem feltétlenül kell bekövetkeznie, ha mindenki tisztában van azzal, hogy mit tehet ezek megelőzése érdekében – hangzott el a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság mai sajtótájékoztatóján Pakson és Szekszárdon.

Fűtési technológiától függetlenül három tényező játszik szerepet a szén-monoxid-mérgezések kialakulásánál: a készülékek nem megfelelő használata, a szabálytalan kivitelezés és a műszaki felülvizsgálatok vagy ellenőrzések elmulasztása - mondta dr. Balázs Gábor tű. ezredes igazgató. A mérgezések száma az országos átlaghoz hasonlóan Tolna megyében is csökkenő tendenciát mutat, de addig nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzési lehetőségeket, míg akár egy ember halálát okozza ez az alattomos gáz. Az igazgató arra kérte a lakosságot, hogy amit meg lehet tenni a megelőzés érdekében, azt mindenki tegye meg.

Benkő József, vezető mentőtiszt a szén-monoxidot alattomos és agresszív gázként jellemezte. Agresszív, mert az oxigént kiszorítva háromszázszor jobban kötődik a vér hemoglobinjához, és alattomos, mert színtelen, szagtalan gázként egyrészt érzékszerveinkkel nem érzékelhető, másrészt a mérgezésnek nincsenek tipikus tünetei. Jellemzően húsz térfogatszázalék alatt még nem okoz tüneteket, e fölött viszont olyan jeleket tapasztalhatunk – szédülés hányinger, rosszullét, fáradtság -, amik könnyen összetéveszthetők más betegségekkel. Negyven százalék fölött már izomgyengeség jelentkezik, ami akadályozza a menekülést, hatvan százalék felett pedig sajnos elkerülhetetlenül bekövetkezik a halál. A szén-monoxid-mérgezések tipikus helyszíne a fürdőszoba, mivel sok esetben itt találhatóak a készülékek, és jellemzően ezek a lakás legkisebb, rosszul szellőző helyiségei. Benkő József arra is felhívta a figyelmet, hogy az első és legfontosabb teendő mindig a szellőztetés, akkor is, ha a tüneteket észleljük –akár családtagunkon, akár háziállaton -, de abban az esetben is, ha valakinek a segítségére sietünk.

Huszár Tibor, a Caminus Tüzeléstechnikai Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szén-monoxid-mérgezések mindig több körülmény együttes fennállása esetén következnek be, ezek leggyakrabban a tüzelőberendezések nem megfelelő állapota, a kémények karbantartottságának hiánya és a korszerű, jól szigetelő nyílászárók beépítése, ahol nem minden esetben megoldott a levegő utánpótlás biztosítása. Az égéstermék elvezetőkben a lerakódások a nem megfelelő használatra vezethetők vissza. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a lakosság kérhet, sőt kérjen tanácsot a kéményseprőtől a helyes tüzelési technikára vonatkozóan, melynek lényege, hogy az égéshez minden feltételt biztosítani kell, és hogy égési szakaszonként különböző mennyiségű levegő szükséges. Problémát jelent a nedves fa használata is, ami erős korom- és kátrányképződéssel jár. A szén—monoxid-mérgezések döntő többsége azonban a földgáztüzelésű készülékek használatakor következik be, a gáz visszaáramlásának azonban itt is több jele van, ezek egyike, ha a gázkészülék burkolata túlzottan felmelegszik, vagy a szobában páralecsapódás, esetleg penész jelenik meg. Ezek a jelek mind arra utalhatnak, hogy a füstgáz – melynek egyik összetevője a szén-monoxid – rendszeresen visszaáramlik a helyiség levegőjébe. Ezért is fontos, hogy mindenki engedje be a kéményseprőt a lakásába a saját biztonsága érdekében. A kéményseprő elsődleges feladata a közvetlen élet- vagy tűzveszélyt okozó hibák felderítése, de a kémények átjárhatóságán, állapotán túl vizsgálják a tüzelő- és fűtőberendezést, a fémbilincsek állapotát, az égéstermék visszaáramlását, valamint a levegőutánpótlás módját is.

Foltin Gyula, a Tolna Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezető-helyettese a hatóság a szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos tapasztalatait ismertette. Elmondta, hogy az ellenőrzéseknek köszönhetően az utóbbi egy évben sikerült visszaszorítani a kereskedelmi forgalomban kapható, nem megbízható készülékek számát. A vizsgálatok alapján a hatóság összeállított egy pozitív és egy negatív listát a betiltott, illetve az ajánlott termékekről, ami a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjáról letölthető (itt). Foltin Gyula az érzékelők megfelelő elhelyezésére is felhívta a figyelmet, aminek minden készülék használati utasításában szerepelnie kell. Ezen felül azt is fontos figyelembe venni, hogy ezek a készülékek lejárati idővel rendelkeznek, amin túl nem használhatóak. A főosztályvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy az érzékelők használata hamis biztonságérzetet adhat abban az esetben, ha nem végeztetjük el a szükséges felülvizsgálatokat és ellenőrzéseket.

A sajtótájékoztató végén dr. Balázs Gábor és a tűzmegelőzési bizottság jelen lévő tagjai mindannyian hangsúlyozták, hogy saját és családunk biztonsága érdekében rendszeresen vizsgáltassuk meg a tüzelő- és fűtőberendezéseinket, engedjük be a kéményseprőt, hogy elvégezhessék az ellenőrzést, és a feltárt hiányosságok kijavítását bízzuk szakemberre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.