Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 22. 16:17, szerda | Külföld
Forrás: MTI

A horvát svájcifrank-hitelesek egyesülete nagyszabású tüntetést szervez

A horvát svájcifrank-hitelesek egyesülete nagyszabású tüntetést szervez

A horvát svájcifrank-hitelesek egyesülete nagyszabású tüntetést szervez szombatra Zágrábba, amelyre tízezreket vár. Ez lesz az első nagyszabású civil megmozdulás a devizahitelek ügyében Horvátországban.

A Frank Egyesület nevű érdekvédelmi szervezet szerdai zágrábi sajtókonferenciáján közölte, azért döntött a demonstráció mellett, hogy hangot adjon elégedetlenségének a svájci frankban eladósodottak nehéz helyzete miatt, valamint felhívja a figyelmet az országban uralkodó általános gazdasági állapotokra: a 20 százalék körüli munkanélküliségre, a költségvetésnek a bruttó hazai termék (GDP) 5,7 százalékát elérő tavalyi hiányára és a múlt év végén 85 százalékos GDP-arányos államadósságra.
A szombati felvonulás lesz az első nagyszabású horvátországi civil megmozdulás a devizahitelek ügyében. Eddig országszerte csak kisebb tiltakozásokat tartottak az egyesület szervezésében, például gyertyákat gyújtottak a pénzintézetek előtt.
Horvátországban a jegybank múlt év végi állapotot tükröző adatai szerint 23,7 milliárd kuna (971,7 milliárd forint) értékben nyújtottak frank alapú hiteleket, ezek 92 százalékát a lakosság vette fel, elsősorban lakásvásárlásra. Mintegy 60 ezer horvát állampolgárnak van svájci frank alapú hitele. A nem törlesztő frankhitelesek számáról a horvát sajtóban nem jelentek meg pontos számok, de mindennaposak a nem törlesztők kilakoltatásai.
A tüntetés szervezői mindenkit várnak a szombati megmozdulásra, akik elégedetlenek a Horvátországban kialakult helyzet miatt: akiknek svájci frank alapú, vagy euró alapú hiteleik vannak, akik munkanélküliek, akiknek van munkájuk, de nem kapnak érte fizetést, továbbá azokat is, akiknek veszélybe került a munkahelyük.
A tüntetők a horvát nemzeti bank (HNB) és a kormány székháza előtt fognak tiltakozni. A frankhitelesek egyesülete ezzel azt szeretné üzeni, hogy a legfőbb gondot szerintük a HNB jelenti, nem pedig a kormány.
A frankhitelesek azután kerültek súlyos helyzetbe, hogy a svájci jegybank négy hónappal ezelőtt meglepetésre eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, és emiatt az alpesi ország fizetőeszközének árfolyama jelentősen megerősödött a többi valutával, köztük a horvát kunával szemben. A történtek miatt a horvát kormány januárban egy évre rögzítette a kuna és a frank átváltási árfolyamát, és létrehozott egy munkacsoportot a svájci frank alapú hitelek problémájának hosszú távú megoldására, amelybe a pénzügyminisztérium, a központi bank, a kereskedelmi bankok és a frankhitelesek egyesülete delegált tagokat.
Az érdekvédelmi szervezet azt követeli, hogy a magyar modellhez hasonlóan a devizaalapú hiteleket Horvátországban is váltsák át a nemzeti fizetőeszközre. A pénzintézetek azonban erre nem hajlandóak, ezért még mindig nem történt előrelépés az ügyben.
Horvátországban több devizahiteles per is folyik. A károsultak egyéni kereseteket nyújtottak be és az elmúlt hetekben első fokon több pénzintézetet is arra kötelezett a bíróság, hogy térítse vissza ügyfeleinek a svájci frank alapú hitelek korábbi kamatai, illetve a bankok által egyoldalúan, a hitelfelvevők beleegyezése nélkül megemelt kamatok különbözetét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).