Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Október 25. 08:11, kedd | Helyi
Forrás: www.facebook.com/dombomedia.hu

A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek

A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek

Az ’56-os hősök emlékművénél emlékezett Dombóvár a 60 évvel ezelőtti események hősei előtt.

Az ünnepségen gyakorlatilag minden demokratikus erő és a civilek is képviseltették magukat.

Október 23-án délután az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművénél tartottak megemlékezést civilek és politikai erők.
Az első felszólaló, Bódogné Pethes Janka, a dombóvári civil tanács elnöke az akkori vidék szerepéről és az otthon maradt névtelen hősökről beszélt. Kiemelte: 1956 nagy öröksége egyúttal nagy felelősség is, csak rajtunk múlik, mit kapnak belőle a következő nemzedékek.

Király Gábor, az MSZP városi elnöke szerint hatvan éve az emberek ellen kormányzó kormány ellen keltek fel, ma, 2016-ban ismét ilyen erők vannak hatalmon Magyarországon. 60 éve is erővel nyomták el a sajtószabadságot, ma is lapokat tiltanak be, verőemberek akadályoznak minket abban, hogy éljünk jogainkkal – monda Király, aki szerint olyan kormányra van szükségünk, amely leszámol az állandó háborúval.

Tigelmann Péter a Párbeszéd Magyarországért képviseletében kiemelte: nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk, hogy 56 eszméi ma lábbal tipródnak. - 27 évvel a rendszerváltás után szertefoszlottak az álmaink, hogy egy szabad, demokratikus és szolidáris Magyarországon fogjuk leélni az életünk – mondta Dombóvár alpolgármestere. - A jelenleg regnáló hatalom ámokfutása után mindenkinek látnia kell, hogy a jobboldal a magyar nép által a rendszerváltozáskor választott politikai konszenzust meg kívánja változtatni. Erről minden demokratának szólnia kell, akkor és ott, ahol és amikor erre lehetősége van.

Szabó Loránd polgármester elmondta: az összes helyben aktív pártot meghívták az eseményre. A Fidesz elnöke nem tartózkodott a városban, a Jobbik képviselője pedig megjelent, de távozott, nem mondott beszédet.
Szabó az ünnepségen arról beszélt: ha nem szüntetnének be egyik napról a másikra független újságokat, ha a hatalom nem kezdene az alaptörvénnyel babrálni, nem vegzálná a civileket, akkor a megemlékezés sem szólna az aktuálpolitikáról. Ám ezek miatt 1956 üzenete soha nem volt olyan aktuális, mint ma. - Ahol veszélyben van az egyszer már kivívott szabadság, ahol a hatalom a sajtószabadság felszámolásán dolgozik, ott ’56 szelleme kísért – mondta Szabó Loránd. - Orbán Viktor hátát nem nyomja orosz tankok lövege, amikor napról-napra nyesegeti a magyarok szabadságát, őt senki és semmi nem kényszeríti erre, csak a saját hataloméhsége és kapzsisága, vagy épp a számonkéréstől való félelem. Ha az 56-os hősök szellemi örökösei akarunk lenni, akkor Orbánnak valóban van mitől félnie.
A polgármester kiemelte: Dombóvár jó példa arra, hogy a hatalom kígyózó karja nem érhet el mindenhová, hiába gondolják magukat Orbánék legyőzhetetlennek.

A beszédeket követően az emlékműnél az önkormányzat, intézmények, civil szervezetek és hatóságok helyezték el az emlékezés koszorúit.

Vasárnap kora este a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium műsorával várták az érdeklődőket az ’56-os forradalom és szabadságharc jubileumi ünnepségére a Tinódi Házba. A diákok kitettek magukért, a nagyterem csaknem megtelt, a jobboldali politikai erők viszont itt sem képviseltették magukat.

Címkék: október 23

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!