Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2021. Szeptember 25. 12:59, szombat | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti/fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A cseh kormányfő a magyar modell szerint alakítaná családtámogatási politikáját

A cseh kormányfő a magyar modell szerint alakítaná családtámogatási politikáját

A magyar modell szerint alakítaná Andrej Babis kormányfő, az ANO centrista mozgalom elnöke a cseh családtámogatási politikát,

amennyiben az október elején esedékes képviselőházi választásokon mozgalma győzne, és újra kormányt alakíthatna.

"Már növeltük az adókedvezményeket és a családtámogatást a két- és háromgyermekes családoknak, és ez utóbbi szeretnénk 400 ezer koronára (5,6 millió forint) emelni. Javasoljuk a lakás vagy házvásárlási kölcsönök emelését is" - jelentette ki Andrej Babis abban az interjúban, amely a Lidové Noviny című lap szombati kiadásában jelent meg.

Kérdésre válaszolva Babis megerősítette, hogy a tervezett lépéseket a magyar családtámogatási modell ihlette.

"Igen, ez azt jelenti, hogy Magyarországon három gyermek esetében speciálisan motiválják a szülőket, például támogatást kapnak autóvásárlásra vagy más előnyöket" - válaszolta a kormányfő. Rámutatott, hogy Csehországot érdekli, hogyan járnak el a családtámogatás terén visegrádi partnerei (Magyarország, Szlovákia, Lengyelország). "Magyarország vezető ezen a téren" - szögezte le Andrej Babis.

Kifejtette: Csehországban a legfőbb gondot az elérhető árú lakások és a megfelelő háttér, mint például az óvodák és az iskolák, jelentik. Lakásokat kell építenünk, támogatni kell a szövetkezeti lakásépítést és ebbe talán az államnak is jobban be kellene kapcsolódnia, esetleg maga is építtethetne lakásokat - vélekedett.

Csehországban október 8-én és 9-én tartanak képviselőházi választást. A szeptember eleji felmérések szerint a pártok népszerűségi listáját a jelenleg koalícióban kormányzó ANO vezeti több mint 30 százalékos támogatottsággal. A második és harmadik helyen két ellenzéki választási szövetség van egyenként mintegy 20-22 százalékos támogatottsággal. Babis az interjúban megerősítette: amennyiben az ANO győz, ő lesz a mozgalom kormányfőjelöltje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.