Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Május 04. 16:46, kedd | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

96 évvel ezelőtt született Buzánszky Jenő

96 évvel ezelőtt született Buzánszky Jenő

96 évvel ezelőtt, 1925. május 4-én Újdombóváron született Buzánszky Jenő. a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett 49-szeres magyar válogatott labdarúgó, az Aranycsapat hátvédje, edző, sportvezető, Dombóvár díszpolgára.

Dombóváron végezte elemi és gimnáziumi tanulmányait, 1943-ban érettségizett a Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumban. A MÁV Vasúti Tisztképzőt 1946-ban, a Testnevelési Főiskolát 1964-ben végezte el. Szabadidejét a labdarúgásnak szentelte. Először a dombóvári VSE csapatában játszott, majd magasabb osztályba, a pécsi VSK-hoz igazolt. Pécsről az NB-I-es Dorogi Bányászhoz került. Az akkori magyar válogatott szövetségi kapitánya, Sebes Gusztáv a jövő labdarúgóját látta benne, és a válogatottba hívta. Állandó tagja lett a legendássá vált "Aranycsapatnak", 49 alkalommal vette fel a magyar válogatott címeres mezét. Tagja volt az 1952-es olimpián arany-, az 1954-es VB-n ezüstérmet nyert magyar válogatottnak. 1991-ben lett a város díszpolgára. 2015-ben hunyt el Esztergomban.

Emlékét Dombóvár tisztelettel őrzi: az egyik leghíresebb dombóvári díszpolgárról lett elnevezve utca Újdombóváron, a József Attila Általános iskola sportpályája, a városi elismerés egyik ifjúsági díja, a kiemelkedő sportolók ösztöndíja és a Tolna Megyei SZC Esterházy Miklós Szakképzőiskola és Kollégium sportkomplexuma (sportcsarnok és műfüves futballpálya) is Buzánszky Jenő nevét viseli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.