Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. November 11. 11:20, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Belvárosi Általános Iskola

1956. október 23-ára emlékeztek a Belvárosi Általános Iskolában

1956. október 23-ára emlékeztek a Belvárosi Általános Iskolában

Október 22-én a Belvárosi Általános Iskola tanulói 63 évet utaztak vissza a múltba, Pest utcáira, a Corvin közbe, a forradalom eseményei és szereplői közé.

„Tiszta voltál, büszke, vad
Nem adtad egykönnyen magad”

(Ákos – 1956)

1956. október 23-ára emlékeztünk a Belvárosi Általános Iskolában

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.”

(Albert Camus)

Október 22-én a Belvárosi Általános Iskola tanulói 63 évet utaztak vissza a múltba, Pest utcáira, a Corvin közbe, a forradalom eseményei és szereplői közé.

A kérészéletű szabadságot kivívó hősök nagy tettei elevenedtek meg a 8.c, 7.c és a 6.a osztályok versei, koreográfiája és éneke által. A színvonalas, magával ragadó műsort Hertelendi Emília tanárnő állította össze. A 6.b tanulói Ockenfusz Enikő tanárnő felkészítése révén és a tánc segítségével rendkívül hatásosan adták át a küzdelem és a győzelem érzését.

Az előadott „történetben” láthattunk vonuló katonákat, kik elhurcolják az utca népét, felvillantak házaikban ijedten megbújó gyerekek, börtönben sínylődő ártatlanok, a véres pesti utcák áldozatainak képei és a forradalom egyik legfőbb szimbóluma: a lyukas zászló. Az előadott versekben erőteljesen megszólalt a magyarságtudat, zárásként pedig nem felejtettek el emlékeztetni bennünket arra, miért adták életüket a pesti srácok, s mi e nap legfőbb üzenete: szabadság.

„Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak!”

Hertelendi Emília

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!