Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2022. Augusztus 28. 16:40, vasárnap | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Mindig számolni kell a mustgázzal a szüret idején

 Mindig számolni kell a mustgázzal a szüret idején

Az ősz a szüret és ezzel együtt a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre több alkalommal riasztják miatta a tűzoltókat, és nem múlik el esztendő tragédia nélkül.

Tavaly Zala megyében, Garaboncon követelt halálos áldozatot a színtelen, szagtalan gáz.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei szervezetével, a Mentőszolgálattal és Bősz Adriánnal, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnökével közösen hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a balesetek elkerülése érdekében milyen megelőző óvintézkedéseket tegyünk meg a környezetünkben. A sajtótájékoztató rendhagyó módon egy drámai végjátékkal záruló kisfilm vetítésével vette kezdetét, amelyben a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megelőzésre igyekszik ösztönözni a videó megtekintőit.

Bősz Adrián személyes tapasztalatát osztotta meg a sajtó képviselőivel. A borász elmondta, hogy nem lehet elégszer ismételni a mustgázt, mint potenciális veszélyforrást. Évekkel ezelőtt ő maga is tapasztalta a mustgáz alattomosságát, amikor a feldolgozó helyiséghez közeli irodában munka közben azt vette észre magán, hogy egyre fáradtabb, álmosabb, majd a friss levegőn ezek a tünetek elmúltak. Bősz Adrián fontosnak tartotta kiemelni, hogy soha ne végezzük rutinból a feladatokat, mindig szánjunk elég időt a pince vagy feldolgozó alapos átszellőztetésére, hiszen egyetlen bor sem ér meg annyit, hogy emberélet legyen az ára.

Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezetének elnöke ismertette a Tolna megyei borvidék lokális sajátosságait. Felhívta a figyelmet, hogy egyéb gyümölcsök erjedésekor, sőt a különböző terménytárolók, silók környékén, például a kukoricában található keményítő erjedésekor is hasonló jelenség megy végbe, így ezeken a területeken is számolni kell az oxigénhiányos állapottal. Mindenki igyekezzen figyelmeztetni az ismerőseit ezekre a veszélyforrásokra, minél több helyen osszuk meg az elhangzott információkat. Fokozott elővigyázatossággal járjunk el abban az esetben, ha gyerek is tartózkodik a környezetünkben, ugyanis az adott helyiséget alulról megtöltő szén-dioxid, először az alacsonyabb rétegekből szorítja ki a levegő oxigénjét.

Kis-Nagy Gyula, a Szekszárdi Mentőállomás vezetője életszerű, hasznos információkkal tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit a mustgáz-mérgezés esetén a teendőkkel kapcsolatban. A sokéves tapasztalatokat összefoglalva ő is a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. A gyertya használatát is megfelelő körültekintés mellett javasolta. Sok esetben hamis biztonságérzetet nyújthatnak ezek az eszközök. Valamennyi alkalommal legyen egy olyan személy, aki tisztában van a hollétünkkel kapcsolatban, de sose feledjük, hogy egy esetleges mentésre érkező egységre adott esetben hosszú perceket kell várni. A mentőszolgálat munkatársainak köszönhetően a jelenlévők egy újraélesztési bemutatót is megtekinthettek közelről, valamint a sokak által ismert 112 segélyhívó szám helyes használatára is felhívták a figyelmet.

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató a mérgezések megelőzésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet, melyek közül a legfontosabb a megfelelő szellőztetés. A tábornok elmondta, hogy a mustgáz nem más, mint a must erjedése során keletkező szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz és ezen tulajdonságánál fogva alulról kezdi el megtelíteni a helyiséget. A megfelelő oxigénmennyiség jelenlétének ellenőrzésére a hagyományos gyertyás módszert javasolta az igazgató. Hangsúlyozta, hogy a beavatkozó egységeknek hosszas percekbe telik, amíg a mentendő személy segítségére érkeznek, feltéve hogy a 112-es központi segélyhívó szám tárcsázása idejében megtörtént. Felhívta a figyelmet, hogy a mentőegységek is egyéni védőfelszerelésekben közelítik meg a mentendő személyt, és valamennyi esetben csoportosan, rajokban hajtják végre a beavatkozásokat. A tábornok az elmúlt évek statisztikáját osztotta meg a jelenlévőkkel, amely szerint legutóbb 2020-ban szedett halálos áldozatot a mustgáz.

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. Annak érdekében, hogy a tragédiákat elkerüljük és csökkentsük a mustgázzal kapcsolatos riasztások számát, mindenki aki érintett a tájékoztató alkalmával elhangzott területek bármelyikén, igyekezzen kellő figyelmet szentelni a környezetének.

Fotó: Tolna MKI

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 30. 08:00, szombat | Helyi

Csíkszeredai diákok üzenete érkezett a dombóvári múzeumba

A nyáron Göllében és Dombóváron járt csíkszeredai 15 diák és kísérőjük küldött üzenetet a Fekete István Múzeum alapítójának.

2023. Szeptember 29. 09:40, péntek | Helyi

A görögországi világbajnokságon szerepelnek a Dombóvári Karetesuli versenyzői

A dombóvári karatékák már Görögországban vannak, a 2023. szeptember 29-től október 1-ig tartó SKDUN Karate Világbajnokságon vesznek részt.

2023. Szeptember 28. 16:19, csütörtök | Helyi

Adományoztak a dombóvári rendőrök

Az Állatok Világnapja közeledtével a dombóvári gyepmesteri telep lakóihoz látogattak el az egyenruhások középiskolás diákokkal közösen.

2023. Szeptember 27. 16:14, szerda | Helyi

Pump Track versenyt rendeztek Dombóváron

Dombóváron tartották a 2023-as Pannon Pump Track Kupasorozat V. futamát.